• Gewoon zijn is niet moeilijk voor de doorsnee mens .... maar gewoon zijn is een kunst
Mijn vrouw denkt dat ik autisme heb..

Je vrouw heeft iets gehoord of gelezen over autisme en voor haar is het duidelijk: jij hebt autisme en dat is de oorzaak van al jullie problemen.  Ze eist dat je naar een psychiater gaat.

Jij hebt het daar niet zo op. Ten eerste heeft zij óók haar dingen. Als jij straks een diagnose zou krijgen denkt ze helemaal dat ze altijd gelijk heeft. En kijkt zo iemand wel eerlijk? Straks word je door iedereen voor gek versleten. En waar blijft die informatie? Kan ze straks scheiden en je kinderen afpakken? Komt je baas er achter? 
Het is niet gek dat je niet staat te springen van enthousiasme. Het is nogal wat wat ze van je vraagt.  

Maar als ze er echt zo van overtuigd is, is het wel belangrijk dat je haar zorgen serieus neemt.  Als je zonder consequenties eens met iemand zou willen praten hierover,  kan ik misschien helpen.
We kunnen doorspreken wat je wel en niet herkent en wat de gevolgen zouden zijn als je onderzoek laat doen.  
Het eerste telefonische of online contact van 15-20min kost niets. Het kan zelfs anoniem. Als je hierna denkt dat je er iets aan hebt kunnen we een afspraak maken tegen gereduceerd tarief. Ik doe dat omdat ik weet hoe lang mensen soms aanhikken tegen de eerste stap, zeker als die ook nog eens veel geld kost.

Ik kan geen diagnose stellen, of uitspreken wie gelijk of ongelijk heeft. Wat ik kan doen is zorgen dat je goed geinformeerd, met open ogen, kiest of je wel of niet onderzoek wil laten doen.  

Lees verder: brief aan wie "verdacht" wordt van autisme

.